top of page
Zoeken

2 data - 5 verkiezingen: wat kies je precies?

De campagne is begonnen ... Wat kies je precies?


Dit jaar trekken we twee keer naar de stembus, in juni en oktober. 

In totaal gaat het om vijf verkiezingen: Europese, federale, regionale, provinciale en gemeenteraadsverkiezingen. Dit jaar vraag ik dus tweemaal jouw stem!


9 JUNI 2024

Bij de federale verkiezingen verkies je de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Daarin zitten 150 parlementsleden. De inwoners van het Vlaams Gewest kiezen 87 zetels, inwoners van het Waals Gewest 47 en inwoners van Brussel 16. Mijn compagnon uit Merchtem Robin De Valck staat hier op de 9e plaats en vraagt om je stem!


Bij de regionale verkiezingen verkies je, afhankelijk van waar je woont, het Vlaams Parlement, met 124 parlementsleden. De inwoners van het Vlaams Gewest kunnen 118 zetels verdelen, die van Brussel 6. Hier ben ik kandidaat!


Bij de Europese verkiezingen kies je het Europees Parlement. Daarin zitten 720 parlementsleden, onder wie 22 Belgen. Nederlandstaligen kunnen 13 zetels verdelen, Franstaligen 8 zetels, Duitstaligen 1. Brusselaars kunnen op Nederlandstalige of Franstalige kandidaten stemmen. Mijn mama, Maggie vraagt daar om je stem vanop de 13e plaats (Renew Europe).



13 OKTOBER 2024

Bij de gemeenteraadsverkiezingen kies je de gemeenteraad van je woonplaats. Hoeveel leden die telt, hangt af van de grootte van je gemeente. Hoe groter je gemeente, hoe meer leden de gemeenteraad telt. Zelf sta ik op de 2e plaats op de Lijst van de Burgemeester die wordt aangevoerd door Maarten Mast (onze burgemeester).

Dus ook daar vraag ik nogmaals je stem!


Bij de provincieraadsverkiezingen kies je de provincieraad van de provincie waarin je woont. Hoeveel leden die telt, hangt af van de grootte van je provincie. Hoe groter je provincie, hoe meer leden de raad telt. 


Kan ik op je rekenen?

  • Ja, ik stem op Julie op de Vlaamse lijst plaats 5

  • Ja, ik stem op Julie op de Lijst v/d Burgemeester plaats 2

  • Ja, ik stem 2 keer op Julie

You can vote for more than one answer.


Ik wens je een fijne werkweek toe!


Julie


99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page